15 november 2007

Irreversible


Jävvlar i helvete. Såg franska filmen IRREVERSIBLE igår. Det var en av de mest störande filmupplevelser jag haft i hela mitt liv!

Du kan pallra upp Leatherface, Hannibal, Freddy och Jason i en hög, och du kommer ändå inte upp till knäna på det obehagligt febriga våld som presenteras i den filmen.
Att filmen berättas baklänges, så att den börjar med det vedervärdiga "efter" för att sen plana ut i det mer harmoniska "före" var en nödvändighet - ingen skulle stå ut med att lämna en biosalong om den berättats kronologiskt.

Usch. Min hjärna kunde inte riktigt släppa obehaget och de vidriga bilderna.
Då är det skönt att verkligheten finns. Jag gick senare under dagen och hämtade min 8-åriga dotter på skolan och pratade sen hela vägen hem med henne om vardagliga 8-åringssaker för att liksom skölja sinnet rent och boota om hjärnan till normalläge igen.
.
Här en trailer, som INTE innehåller några av de vidriga scenerna...

3 kommentarer:

Unknown sa...

Tjena! Hur står sig filmen mot tex "Ichi the killer"?

Stefan

Johannes Pinter sa...

Well, det är två helt olika typer av filmer. När ICHI är superöverdrivet serietidningsvåld, så är IRREVERSIBLE extremvåld filmat med en tagning så att det känns som att det är helt autentiskt... Det sker framför kameran utan att man kan värja sig eller intala sig att "det bara är film".

Till exempel så är det en scen tidigt i filmen där en man misshandlar en annan man med en brandsläckare på en bögklubb. Han slår honom till marken, och sen börjar han slå den liggande mannen i ansiktet med brandsläckaren om och om och om och om igen. Han slår bokstavligt talat in ansiktet på honom, och allt sker i en enda tagning: från att offret faller till marken, till att man ser hur han tappar medvetandet, och ända tills att ansiktet bara är en krater av kött och benrester.
Jag lovar dig, om man inte har rutin på att se våld på bio (i den mening att man har insikt i hur långt man kan gå nuförtiden i realistiskt fejkvåld) så gör den där scenen nånting med dig, och du kommer önska att du inte hade sett den...
Längre in i filmen finns även en sadistisk våldtäktsscen.

Anonym sa...

Irreversible är en fantastiskt bra och stark filmupplevelse. Såg den på Sthlms filmfestival för några år sen. Visste att det fanns en obehaglig våldtäktsscen o genom hela filmen spred sig ett fysiskt illamående som endast lade sig när sluttexten uppenbarade sig.