11 januari 2008

underhållande sällskapsspel

Jag är en sucker för high concept-ideer, och mitt lystmäte fick sig ett rejält skrovmål när jag kollade in franska lågbudgetthrillern "13 TZAMETI".

Filmen är helt skjuten (sorry...) i svartvitt, och handlar om en ung hantverkare. När hans tillfällige arbetsgivare dör av en överdos innan han fått betalt snor killen en tågbiljett och ett brev med en inbjudan till ett mycket luckrativt "möte".
Vad han landar i visar sig vara ett grymt gladiatornöje iscensatt av ett gäng rika tokskallar i ett avlägset hus på landet. Man har helt enkelt trummat ihop tretton män som spelar rysk roulette med varandras liv som insats. Bara en man kliver i slutänden ut ur huset med livet i behåll...

Här är en trailer baserad på en av filmens allra starkaste scener:



"13 Tzameti" har rättmätigt vunnit pris i både Cannes och Sundance, och det var länge sedan jag såg en så lågmält djävulsk nagelbitare. Den har visserligen en och annan lågbudgetskavank, tex är huvudrollsskådisen (regissörens brorsa) duktig men lite felcastad i sin pojkighet. Den är heller inte speciellt grafiskt våldsam, sitt tema till trots, men genom det vinner den i autensitet.

Såklart har Hollywood plockat upp både film och regissör för en remake som det arbetas på. Tyvärr ska jag säga, för remaken är den film som kommer att stå på alla videohyllor därefter, och detta kommer att göra att folk kommer att missa denna mycket fascinerande pärla.

Jag började plita på en topp-tre-lista över favvo-rysk-roulette-filmer. Kom inte på så många i första vändan, men dessa poppade upp:
1. DEER HUNTER
2. 13 TZAMETI
3. BULLET IN THE HEAD

Jag ändrar/förlänger säkert denna lista med tiden.

2 kommentarer:

Martin Munthe sa...

Verkar vara en cool rulle. Tyvärr är det ju filmmakarna själva som gjort valet att filmen aldrig kommer att få bred distribution genom att skjuta filmen i svart/vitt. Att skjuta den i svart/vitt är som att sätta en text innan förtexten som lyder; "Denna film får under absolut inga omständigheter distribueras på något annat sätt än som smal art house". Enda gången man får skjuta svart/vitt är när man har Brice Willis, Mickey Rourke, Clive Owen, Jessica Alba, Benicio Del Toro, Rosario Dawson, Rutger Hauer, Michael Madsen, Josh Harnett, Elijha Wood och några till i rollistan. Men bara då.

Johannes Pinter sa...

Sant. Nu får ju iofs regissören the best of both worlds: dels har han filmen i svartvit arthouse-tappning (originalet) OCH som pengainbringande mass-distribuerad färgfilm (remaken, som han också regisserar).