22 december 2007

Dinner for five

Satt och zappade runt på dumburken igår kväll, och landade på kanalen Star!, där de kör andra säsongen av tvserien DINNER FOR FIVE.

Jag har hört blandade saker om serien. Skapad och "hosted" av skådisen/regissören Jon Favreau är upplägget oerhört enkelt: i varje avsnitt samlar Favreau fyra kompisar från branschen runt ett middagsbord, och sen dricker man vin, äter en bit och byter erfarenheter och visdomsord. Visas tycker att Favreau bossar för mycket, andra att det är lite för Hollywood-fegt i den mening att man inte vågar trampa på några tår. Nåja.

Programmet jag landade i hade bl.a. regissören John Sayles och skådisarna Maggie Gyllenhaal och Lili Taylor som gäster. Jag fastnade direkt. Jag vill inte säga att "det var som att sitta med vid bordet", för det låter så fånigt. Men upplevelsen var väldigt behaglig. Tonen i programmet är lågmäld, familjär, humoristisk och en skön glimt in en värld där stjärnor beter sig som vanliga människor.
Jag fick bl.a. höra om hur Sayles ser på sin splittrade roll som kommersiell pen-for-hire till bl.a. Roger Corman, och egenregisserade arthouse-filmer som PASSION FISH. Lili Taylor pratade om om hur hon lyckades överleva konstnärligt i en skitfilm som THE HAUNTING. Och lite synpunkter om hur man handskas med målkåta skådiskolleger som snor åt sig screentime genom att göra små kontinuitets-förändringar i sin egen bild (som att ta upp ett glas) så att klipparen måste klippa till dem under den andres repliker för att inte glasets uppdykande ska bli en chock för åskådaren. Samt mycket mer.



Favreau, som spelat i SWINGERS och MADE och regisserat filmer som ELF och kommande superherorullen IRON MAN, har en förmåga att få folk att känna sig avspända, och han leder samtalen på ett självklart sätt. Efter programmets slut köpte jag omedelbart den första säsongen på eBay, för jag fick rejäl mersmak, även om standarden kanske svajjar mellan avsnitten.
Fyra säsonger har det blivit in alles, och här kan du se en total episod-lista på vilka som varit med och ätit middag med Favreau.

Här ett smakprov från säsong 4. Runt bordet bl.a. Roger Corman, Rob Zombie och Bruce Campbell. Den sistnämnde pratar om hur de finansierade första EVIL DEAD genom ett gäng tandläkare(!).

I det här klippet, också från säsong 4, har värdskapet tillfälligt övertagits av Kevin Smith för ett program. Runt sig har han bl.a. Stan Lee, Mark Hamill och J.J. Abrams.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jaså Pinter upptäckt serien nu?? ;) Jo, kul med legender & nykomlingar som kör anekdoter över mat, vin & rökridåer från cigarrer. Har aldrig varit mkt för program där dom äter (det ser vidrigt ut) men här funkar det! Fö är Stars filmsnackprogram i fejkcafémiljö med bla Peter Guber också sevärt ibland...

/edström