30 januari 2008

Mårlind and Stein does Hollywood

Shit, vad coolt! Måns Mårlind och Björn Stein (som gjorde STORM och SNAPPHANAR) ska regissera underbara Julianne Moore i Hollywoodthrillern SHELTER.
Moore är en skådespelerska som jag har extremt stor respekt för - hon kan i princip inte göra en dålig roll. Att alla filmer hon är med i inte håller samma mått är liksom inte hennes fel.

Nå, vad är SHELTER för film då?

Den är skriven av Michael Cooney som också skrev IDENTITY, och det bådar gott.

Måns Mårlind säger till DN att "det är en väldigt, väldigt läskig film, en klassisk skräckthriller".

Låter bra, även om man blir lite avvaktande när folk hasplar ur sig såna saker. Att det är en klassisk skräckthriller kan jag inte motargumentera. Men jag har sett trucklaster med såkallat läskiga skräckfilmer som varit allt annat än läskiga, så låt publiken avgöra den saken...

Annars är man väldigt hemliga med handlingen till denna $25 milj-film.
Produktionsbolag heter Nala films, som nu bla är aktuella med IN THE VALLEY OF ELAH.
Efter lite luskande på nätet kom jag dock över en kort resume över handlingen till SHELTER. Manuset har snurrat runt i branschen ett antal år, och 2004 kunde man på MovieWeb läsa att rättigheterna till filmen låg hos Intermedia (de som f.ö. har rättigheterna till remaken av SLEEPWALKER), och att handlingen kort kunde beskrivas så här:

"Shelter follows a female forensic psychiatrist who specializes in debunking multiple personality disorder. When she discovers that her latest patient's various personalities are all murder victims, she struggles to find a logical explanation for the man's delusion."

Låter som en variant av IDENTITY, där man förtjänstfullt lekte med personlighetsstörnings-temat.
Dock: ännu en variant av de övernaturliga thrillers med folk "som inte har alla hästar i stallet" och "I see dead people" som översvämmat biodukarna och videohyllorna de senaste åren. Kan bli jäkligt coolt, kan också bli en gäspig dussinrysare. Jag hoppas att Mårlind/Stein vågar ta ut svängarna och skapa en film som inte slaviskt följer alla genrerns utstansade standardmallar, DÅ kan det bli riktigt bra. Och såklart att man har ett koncept som håller även efter upplösningen.
Budgeten borgar hur som helst för att det inte blir en engelskspråkig DE DRABBADE...

Här en trailer för IDENTITY med John Cusack, som är en av de tajtast twistade thrillers jag sett:

Inga kommentarer: