17 april 2008

Ollie Johnston, R.I.P.





Det är med en liten tår i ögonvrån jag läser att den siste av Walt Disneys "nine old men", Ollie Johnston, avlidit den 14 april 2008, 95 år gammal.

Jag har tecknat så länge jag kan minnas, och alltid varit väldigt förtjust i animerad film. DJUNGELBOKEN var den allra allra först film jag såg som liten plutt.
Det första "riktiga" jobb jag hade efter gymnasiet var på en oldschool animationsstudio i Johanneshov, där jag fick designa figurer, måla celler och till och med animera några korta scener i några Anslagstavlan-filmer. Detta ledde till att jag fick jobb på Stig Lassebys PELLE SVANSLÖS I AMERIKATT (dock inte som animatör, utan som alltiallo, dvs tvätta celler, fylla i färg, hjälpa fotografen med att langa celler etc).


Ollie Johnston var med from the very beginning på Disneys SNÖVIT, där han var mellantecknare. Efter det var han "inne", och ett urval av hans jobb är Pinocchio i PINOCCHIO, Alice i ALICE I UNDERLANDET, Mr Smee i PETER PAN, Lady i LADY OCH LUFSEN, Merlin i SVÄRDET I STENEN, Mowgli och Baloo i DJUNGELBOKEN och Robin Hood, lille John, sir Väs och prins John i ROBIN HOOD.

De övriga åtta av Disneys "nine old men" var Les Clark (Musse Pigg-specialist), Frank Thomas (kapten Krok), Wolfgang Reiterman (regisserade alla Disneys filmer efter att Walt Disney dog), John Lounsbery (bl.a. elefanterna i Djungelboken), Eric Larson (var framför allt en god instruktör som lärde upp många av Disney-talangerna på 70- och 80-talet), Ward Kimball (specialist på vilda karaktärer och scener, som Hattmakaren i Alice i underlandet), Milt Kahl (Shere Kahn) och Marc Davis (Cruella DeVille).















De nio gubbarna förfinade animationens 12 grundprinciper:

Squash and stretch
Anticipation
Staging
Straight Ahead Action and Pose to Pose
Follow Through and Overlapping Action
Slow In and Slow Out
Arcs
Secondary Action
Timing
Exaggeration
Solid Drawing
Appeal

Här, ett klipp om Johnston från serien "Disney family album". Så gammal han är, så åker han runt på en modelljärnväg han hade i trädgården - han var uppenbarligen besatt av rörelse i alla former!

Inga kommentarer: