15 april 2008

DVD-runda i sjuksängen

Låg krasslig för en vecka sen, rejält förkyld med lite feber. Med andra ord en perfekt ursäkt för att passa på att se ett antal DVDer som väntat i hyllan.

PULSE
Första filmen ut i min DVDvaganza. Remake av den stämningsfulla men förvirrade asiatiska j-horror-flicken KAIRO. Wes Craven är en av remakeförfattarna som lyckats göra en obegriplig historia minst lika obegriplig. Folk får ett meddelande på sin dator: "vill du se ett spöke?" Och sen drabbas de av nån förbannelse och tar självmord och blir sen ännu en i raden av spöken.
Dessa digitala spöken kan stoppas - genom att sätta röd tejp på fönster- och dörrspringor.
Man fattar ingenting, men det ska vara nån sorts kritik mot hur vi låter teknologin ta över våra liv och samhället. Blablabla. Whatever.
Dock har den några stämningsfulla scener som gör att den inte får lägsta betyget i boken.

STRANGERS WITH CANDY
Fish-out-of-water-komedi om en 48-årig tjackhora som, när hon kommer ut ur fängelset, vill vända på sitt liv för att rädda sin far som ligger i koma. Så hon börjar plugget igen...
Fantastiskt koncept, som visst baseras på nån tv-serie. Tyvärr håller inte filmen samma höjd som konceptet. Det blir tramsig, överspelad buskis för hela slanten.

FÄST VID DIG
Bröderna Farrelly är lite ojämna. DEN DÄR MARY och DUM & DUMMARE är tex underbara, den här siamesisk-tvilling-komedin är högst medioker. Matt Damon och Greg Kinnear är brorsorna som sitter ihop - bokstavligt talat - men som har högst separata drömmar, något som leder till en del crazy situationer. Nice uppslag, shame about the utförande...

SUNSHINE
Jag älskar i princip allt Danny Boyle gjort, han twistar liksom till de genrer han ger sig i kast med. Dock tycker jag bara han lyckats halvvägs med SUNSHINE. En expedition ska skicka in en bomb i solen för att tända upp den igen, då den håller på att slockna. Storslaget, men det blir en jäkla massa babbel och stirrande och funderande. Och egentligen inget man inte sett förut i andra feta sci-fi-alster. Synd.

CHILDREN OF MEN
Har sett bitar av den tidigare, bla de redan klassiska 4-5-minuterstagningar som är ett under av planering och utförande. Sjukbäddens första riktigt bra film! Cuaron får till en rejält svart och stämningsmättad dystopi om en värld utan barn, där Clive Owen snubblar över en havande svart kvinna. Skitsnygg film, med en stark närvaro och inte för påträngande budskap. Cuaron har ju också gjort den överlägset bästa tredje Harry Potter-filmen.

BERÄTTA INTE FÖR NÅGON
Fransk Hitchcock om en man vars fru försvann för tio år sen, och antas död. Idag börjar han dock se tecken på att hon kanske ännu lever.
Alldeles för omständig thriller som ger sig iväg på story-irrfärder som gör en alldeles matt och förvirrad. Och på tok för många karaktärer och turer för att man ska få en chans att hänga med. Och så när slutet kommer: jaha, var det bara det här man så omständigt ville berätta? En tråkig besvikelse som INTE lever upp till den standard som europeiska thrillers kan hålla.

Vet inte om det kan spela in att jag var krasslig, men denna DVD-runda var inge vidare.

2 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Å andra sidan tycker jag Children of men väger upp alla andra filmer här, så bara att du fick se den gjorde att det blev lyckat tycker jag :)

Children of men har varit otroligt hypad, men det är också en av de få filmerna som VERKLIGEN lever upp till ryktet om hur bra den är.

Jag har inget ont att säga om den faktiskt.

Johannes Pinter sa...

Jag håller med dig till 100%, Fredskij :) Jag har heller inget ont att säga om den, bara gott.