01 januari 2009

Whatever happened to Jonas Åkerlund?

Han gjorde SPUN 2002. Han gjorde Madonnas CONFESSION TOUR-film. Och såklart en massa musikvideos och reklam.

Men det var ett tag sen man såg nåt nytt i långfilmsväg av Jonas Åkerlund. Men nu har det dykt upp en poster för hans nya: en skräckis betitlad THE HORSEMEN.
Skådisar bland annat Dennis Quaid och Ziyi Zhang (eller Zhang Ziyi som vi är vana att läsa hennes namn på filmer som 2046 och CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON).

Storysammandraget har jag rippat från nån hemsida:
A recently widowed detective still grieving over his wife's death discovers a shocking connection between himself and the suspects in a serial killing spree linked to the Four Horsemen of the Apocalypse.

Faktum är att jag och Johan Brännström fick det här manuset på vårt bord när vi år 2004 var i L.A. och "gjorde Hollywood", och då gick på möte hos dess producent. Men vi var egentligen aldrig aktuella att göra den, de var ute efter någon internationellt välrenommerad reklamregissör.

Postern (på italienska) är rejält creepy. Amerikansk premiär är satt till den 13 mars i år. I Italien har den premiär redan 23 januari. Resten av världen får vänta på hur väl den tas emot där.


Här en trailer (på italienska) för HORSEMEN. Det ser ju inte, ähum, unikt och nyskapande ut för att vara en seriemördarfilm, och bilderna känns recyclade från andra seriemördarfilmer eller från Åkerlunds egna videos. Men vi håller tummarna.

Och så några stillisar från filmen.6 kommentarer:

Fred sa...

Fast jag har aldrig varit imponerande av Åkerlunds arbetet. Har det rört sig om reklamfilm, videos eller långfilm så har det alltid vara lika opersonligt och trist. Som vem som helst liksom.

Johannes Pinter sa...

Åkerlunds främsta grej har väl varit att han varit "kontroversiell".
Plus att han alltid filmar saker i femtielva olika vinklar som han tok-klipper mellan (SPUN är ett bra exempel).
Jag gillar en del av hans saker, medan det mesta är skramlande men tomma tunnor.

Fred sa...

kontroversiell? han vet nog inte ens vad det ordet betyder :)

Johannes Pinter sa...

Jag antar att du såg citations-tecknen jag satte runt ordet?...
För jag tycker inte heller att karln är speciellt kontroversiell.
Men det beror ju på ur vilken synvinkel man betraktar hans grejer; jenkarna tycker ju att det är jättekontroversiellt att Roxette-Marie sitter på toalocket till en toalett och sjunger.

Fred sa...

Joda, jag såg det :)

Anonym sa...

Nja det här verkar rätt tråkigt. Jag gillar annars Åkerlund trots kanske inte långfilmsgengren varit hans grej hit. Alltid egen kamera o bra klipp.

/edstr