09 oktober 2008

Norsk horror


Vad är det med norrmännen och skräck? Dom har börjat fatta hela grejen - det ska vara både over the top och snyggt gjort.

Först teenslasherfranchiset KALLT BYTE (FRITT VILT) 1 och 2 (där tvåan iofs är regisserad av en svensk, Mats Stenberg).

Och nu zombiefesten DÖD SNÖ. Om den står det att läsa:
"A group of eight friends drives to a cabin in northern Norway where German troops where slaughtered by angry locals living there in 1945. Now the undead zombie Nazi soldiers feast on whoever comes there way. "

Jag vill se DÖD SNÖ nu!

Här trailer för DÖD SNÖ:




Och här trailer för KALLT BYTE 2:


6 kommentarer:

Jocke Andersson sa...

Nazizombier är en sorgligt underskattad och underbefolkad genre, så allt är välkommet. Däremot så är jag inte så imponerad över trailern till Kallt byte 2. Jag gillade ettan, mest på grund av miljöerna som kändes fräscha. Nu verkar filmen utspelas på sjukhuset för det mesta vilket gör att det känns som en vanlig jävla slasher... men vi får se.

Johannes Pinter sa...

KALLT BYTE är ytterligt begåvat gjort, stämningsmättat och snyggt och insiktsfullt.
Det är sant att KALLT BYTE 2 inte känns lika fräsch som ettan. Sjukhus är ganska överutnyttjade i genrern, och så har inte titeln samma relevans - man är liksom mer ett kallt byte i fjällen än på ett sjukhus.
Och så kanske det blev pannkaka när en inskränkt svensk la sina fingrar på franchiset...

Johannes Pinter sa...

...norska titeln är iofs FRITT VILT, och det kan ha lite mer relevans även på ett sjukhus.

Edström sa...

Nu har jag inte sett någon av filmerna men trailern för 2an verkar mkt lovande. Vad händer i grannländerna? Pengar? Skräckintresse?

Johannes Pinter sa...

Edström: Från initierade källor vet jag att de inte hade nån egentlig budget att tala om till DÖD SNÖ, upphovsmännen lyckades helt enkelt inte generera nåt intresse från folket med pengarna. Så de gjorde filmen ändå. Det gäller att veta var man ska lägga de få kronorna. Här har de nog lagt en viss del av stålarna på kända namnet Björn sundqvist, en trailer med snygg look samt en del övertygande makeup.
Men trailern är inte bra till DÖD SNÖ. Börjar som en SCREAM-metafilm där någon drar en skräckfilmsregel. Sen hinner den knappt dra igång innan den abrupt slutar. Och man visar knappt upp nån zombie-makeup alls (vilket iofs inte bådar så gott).

KALLT BYTE ska du se! Den är riktigt bra! 2:an är nog också bra, men det är svårt att följa upp en sån här film om man inte lyckas hitta på en utveckling så att tvåan blir ännu bättre. Man kan ju liksom inte bara vara "lika bra", då blir publikum otillfredsställd.

Unknown sa...

Grymt coolt! Vill också se död snö nu!

Måste göra en sån här film i sverige.;)