01 oktober 2007

Filmer jag kanske skulle gjort eller inte #2: BLOOD AND CHOCOLATE

Fick detta varulstema-manus i handen år 2004.
Handlar om en ung kvinna i Prag som slits mellan kärleken till en ung man och de förpliktelser hon gentemot sin "stam" bestående av människor som nattetid förvandlas till vargar. En varulvsskräckis skulle man kunna tro, men manuset var betydligt mer draget åt drama med varginslag (inga rediga varulvar alltså utan vanliga vargar).
Manuset av Ehren Kruger (THE RING, SKELETON KEY, BRÖDERNA GRIMM) hade en rätt skön svävande poetisk känsla som funkade bra till utanförskap-temat.

Tyvärr förvaltar inte filmen denna känsla, även om alla beståndsdelar finns där. Staden Prag är stämningsfull, och the-monster-inside-stories är nästan alltid intressant. Men framför allt fallerar filmen på skådespelarna. Huvudpersonen är relativt okarismatisk, hennes vargbrorsa och dennes kompaner är för unga och valpiga för att funka som farliga vargmän. Och så kliver fagre Olivier Martinez in som hårdbrytande klanledare, och då blir det pannkaka.

Framför allt tror jag att tyska regissören Katja von Garnier inte har mycket till vision när hon gjorde filmen. Scenerierna känns platta och tråkiga, och det som skulle kunnat bli suggestivt och vackert blir segt och tråkigt.

Betyget blir 2 av 5.

Trailer för BLOOD AND CHOCOLATE:


1 kommentar:

Anonym sa...

Kul att du bjuder på dina filmanekdoter, väldigt intressant läsning. Jag kollar varje dag och hoppas på nya spännande anekdoter. Intressant att du var inne och nosade på Vacancy. Såg den för ett tag sen och blev positivt överraskad. Spännande film. Den var väl som läskigast fram till att de började upptäcka vad de var inblandad i, sen utmynnade det i väl mycket ordinär jaga-omkring-thriller. Men jag tyckte att parets historia funkade, vad som hänt dem och att deras relation var i upplösning. Läste även manuset. Det var väldigt välskrivet. Imponerades över hur väl manusförfattaren lyckades skapa spänning och beskriva en del scener som måste vara ganska svåra att skriva.

Jag läste nyligen manuset till ”Armored” som enligt imdb ska bli Nimrod Antals nästa film. Den handlar om ett värdetransportrån som spårar ur. Berättelsen har sina likheter med Vacancy, och då främst att stora delar utspelar sig i ett slutet utrymme, i fallet ”Armored” inuti en armerad värdetransportbil. Bästa hälsningar
/Jimmy