12 maj 2010

en ny leksak
Ojojoj, jag har köpt mig en ny leksak. En Canon EOS 7D. Jäklar vilken skön kamera!
Priset ligger runt 15.000, men Expert öppnade en ny butik i Kungens kurva och hade denna på erbjudande för 9.999, och då kunde jag inte låta bli att slå till!
Det är förvisso en digital systemkamera primärt för stillbilder. Men Canon har med den tagit ett enormt kliv framåt för rörliga bilder också.

Här en provfilm - som jag inte har skjutit.
Man kan spela in äkta HD 1920x1080, i 24 eller 25 eller 50 fps. Och det mest fantastiska är att man arbetar med 35mm-gluggar, och allt av filmlook som automatiskt följer med! Nu behöver man inte längre ha åbäkiga 35-adaptrar med extrabatterier på axeln, man bara skruvar på det objektiv man önskar och sen sikta och skjuta...


Extraprylar behövs förstås, men det gör det ju hursomhelst. Jag väntar på bättre tider, så jag kommer ligga lite lågt med nya gluggar.
Dock kunde jag inte låta bli att införskaffa en Lensbaby Composer då jag fick se vad den kan göra. Det är alltså ungefär en tvådelad lins med en bälg emellan, och när man justerar bälgen så får man en sweet spot (skärpepunkt) med oskärpa runtom. Den ser verkligen dinkytoyig ut, kostar inte mer än en dryg tvåtusing, men kan göra jävligt sköna grejer - time to go arty!
Här en musikvideo skjuten med Canon 7D och Lensbaby Composer. Kolla in:


Så nu pluggar jag tekniken och workflowet för att i slutänden eventuellt klämma ut en långfilm ur kameran. Man måste vara medveten om att det inte är en filmkamera man arbetar med utan en stillbildskamera som man kan filma med. Men tar man det i beräkning, och lyssnar på råd från de kunniga (kolla t.ex in Aril Wretblads artikel på Filmnyheterna) så tror jag man kan komma hela vägen in i kaklet.
Jag kallar det leksak - det ska ju vara kul att göra film, eller hur.
Framtiden som independentfilmare blev plötsligt lite ljusare...

3 kommentarer:

Morbos sa...

En sådan kamera använde dom på en filminspelning jag skådespelade i.
Ska bli kul att se resultatet.
Kul att du bloggar igen!

Anonym sa...

jaha, då fick man en leksak till att fundera på, attans också ;-)

Johannes Pinter sa...

Japp, fRa. Riktigt bra leksak dessutom. Kompletteringsfilmar för SKILLS med den, funkar perfekt! Har en novellfilm på g under hösten som kommer skjutas med denna också. Jag är bara nöjd. Behöver skaffa lite fler gluggar bara, sen är allt hunky dory.