25 augusti 2008

Boy in the striped pyjamas trailer


Ibland stöter man på små guldkorn som man skulle ha missat om man blinkade en extra gång. Trailern till THE BOY IN THE STRIPED PYJAMAS är ett sådant.

Filmen är adapterad och regisserad av Mark Herman som bla gjorde LITTLE VOICE och HOPE SPRINGS, efter en bok med samma titel av John Boyne.

Förutom att filmen verkar vara ruggigt bra och fullt i paritet med tex Louis Malles WW2-ur-ett-barns-synvinkel-drama AU REVOIR LES ENFANTS, så är trailern ett litet stycke glimrande diamant i uppbyggnad och drama.



23 augusti 2008

Bergmans grav

Jag brukar tillbringa en tid på Gotland varje sommar då föräldrarna har sommarhus där.

I år tog vi en tur till Fårö och de fantastiska stränder som finns runt ön. Väl på plats var det läge att besöka "den stores" grav vid Fårö kyrka.

Jo, han ligger vackert där!





Poltergeist remake

Många filmer mår bra av en remake, så att en ny generation filmbesökaren får uppleva en bra historia uppdaterad med bättre teknik.
Men sen finns det vissa filmer som man inte borde röra. Tobe Hoppers POLTERGEIST är en av dom!

Men nu verkar ryktet som florerat ett tag vara sant. Juliet Snowden och Stiles White som skrev remaken av BOOGEYMAN, och som även jobbar på en remake av Hitchcocks FÅGLARNA (ok, det är också dumt), försöker i detta nu dribbla fram en uppdatering av denna nobla rysare.

POLTERGEIST är inte så daterad att en remake är motiverad.

Skådespelarna är lysande rakt igenom.

Skräckeffekterna, som Oscarsnominerades, är superba (förutom kanske klippet med chromakeyade leksaker som flyger runt i barnens rum i en scen).

Och på ett högre plan: Steven Speilberg sägs ju ha haft mer med filmen att göra än bara som producent, något som märks bla på den magiska förorts-atmosfären som han är mästare på, som kontrasterar skräcken som sedan sätter in.

Jag vill se denna remake lika lite som jag har velat se nya OMEN, nya HUSET SOM GUD GLÖMDE eller nya DIMMAN. Jag vill ha kvar känslan som originalen gav när jag såg dom för 20 eller 30 år sen.

Visst man kan välja att inte se dem. Men det är inte samma sak. Bara vetskapen om att samma film finns därute i modernare, slickare skick gör att finishen på originalet blir lite mattare, hur mycket jag än älskar den.

Män som hatar kvinnor - teaser

En teaser för Stieg Larsson-kioskvältaren MÄN SOM HATAR KVINNOR har dykt upp på nätet.
It sucks!

Well, kanske inte suger bigtime, meneh... Äh, häng med, här är den...



Det börjar med en lång framåtåkning inne i en människokropp, ett rent plagiat av David Finchers lysande förtexter till FIGHT CLUB (du ser dessa förtexter längre ner). Så himla fel kan det ju inte vara, förutom att det är en snodd idé.

Nåt metalliskt trycks ner på insidan av kroppen, och då startar en åkning tillbaka ut ur kroppen, som visar att en tatuering håller på att skapas på en rygg. Här blir jag lite svajig, då jag inte är 100% insatt i beståndsdelarna, men:
1) jag har ingen tatuering själv, men jag tror inte att man tatuerar genom att rita med nålen på kroppen som med en tuschpenna...
2) jag har inte läst boken, och har sålunda inte en aning om vad tatueringen föreställer. Jag tror det ser ut som ett drakansikte, det kan också vara ett rorchackmönster, men jag kan ha fel.

Sen kommer alla nödvändiga skyltar om prodbolag, och dylikt. Och då tror man att teasern är slut, då man betat av allt som en teaser ska ha.

Men sen börjar teasern om igen! Tatueringskonceptet var visst inte nog, man måste slänga in ett teknikkoncept också!

Det blir det värsta tv-störningen på texterna som övergår i - en dataskärm! Har du haft en tv-störning på din dataskärm nån gång? Nä, inte jag heller. Dataskärmen har dock relevans i att den kvinnliga huvudrollen är värsta hackergeniet.

En massa mumbojumbo skrivs i DOS-läge... intresseklubben antecknar.

Så bryts dataskärmen av... en oldschool tv-avstängning inkl. vit prick som dör.

Och sen är teasern slut. Eller jag vet inte, kanske man slänger på ytterligare ett konceptpåhäng, det gyllene tretalet ni vet. Men nä, den är verkligen slut.

Jag tror dock att filmen blir bra, då boken verkar bra, och de inblandade är bra. Fast jag kommer nog inte att läsa boken (böckerna), känner mig inte så intresserad. Och filmen hyrs kanske till slut på DVD. Eller ses på SVT, som f.ö. inte vill att film 2 och 3 ska visas på bio till producentens förtret (mer om detta bråk här).