25 oktober 2005

filmtips: Assassin(s)

En av mina alternativa favoritregissörer heter Mattieu Kassovitz.
Jepp, han med mästerverket LA HAINE-- MEDAN VI FALLER på svenska.
Och jepp, han med GOTHICA och Halle Berry.

Om man bortser från GOTHICA (som dock har sina sköna moments) så har han i princip bara bra filmer på sin meritlista. Här tar jag upp en av dem, sorgligt förbisedd.
Titeln är ASSASSIN(S).
Handlar om en ung vilsen man (Kassovitz) i en parisförort som av en slump korsar väg med en äldre hitman (Michel Serrault) och får i våldet en kanal för all sin frustration.

Precis som LA HAINE är ASSASSIN(S) är uppgörelse med det franska samhället. Men framför allt en kommentar till allt våld som sköljer över och påverkar oss, medvetet eller undermedvetet.
Den är kolsvart och skoningslös.

Kassovitz har här, precis som i LA HAINE och även senare filmer, en visuell känsla och uppfinningsrikedom som gör filmen till rena högtidsstunden för alla oss som gärna snöar in på alla de upptåg man kan göra med bild och ljud och överhuvudtaget filmens form.
Många scener stannar kvar i medvetandet.

Jag har filmen på VHS i SECAM-format som mina föräldrar köpte i Paris för sju år sedan. Väntar otåligt på att få hem den på DVD. Filmen är en liten pärla som jag önskar att alla hade sett. Då skulle det inte vara några problem med att hitta engagerande samtalsämne nästa gång.

19 oktober 2005

Frank Miller, komikern (?)

Filmälskarna på SF har gjort det igen!

När Sin City nu kommit ut på video och dvd i Sverige är det kul att läsa baksidestexten som de hasplat ihop från det amerikanska originalmaterialet. Här kommer den sekvens ur texten som jag funderar på:

"Från regissören ROBERT RODRIGUEZ (Spy Kids, Once upon a time in Mexico) och komediboksförfattaren FRANK MILLER kommer Sin City. Vi ser bl.a. QUENTIN TARANTINO som gästregissör"...

Ursäkta? "Komediboksförfattaren Frank Miller"?...

Okej att de inte har koll på serien Sin City och dess upphovsmans distinkta stil (som i och för sig innehåller en stor skopa svart humor).

Okej att de inte har koll på hur man försvenskar engelskans "Comic book writer".

Men kunde de inte ha läst på lite grann kring den relativt framgångsrika filmen som de ska promota. Någonstans i materialet de fått färdigpacketerat och placerat på sitt skrivbord är jag säker på att det framgår vad Miller är för en kille.

Men hey, det kräver ju att man engagerar sig en smula i det där tidsödande tråkgörat som kallas populärkultur. Och det är nog för mycket begärt...

Röda ryggar - det är vad de ska ha. Och kanske röda bakdelar också...

Derailed på spåret















Trailer till Michael Håfströms DERAILED finns att beskåda på http://www.apple.com/trailers/weinstein/derailed/trailer/

Clive Owen är stabil.
Jennifer Aniston är snygg.
Vincent Cassel är cool.

Filmen ser fin och proper ut och gjord by the book. Business-smart thriller med fokus på den kvinnliga publiken (som ju är de som bestämmer titel när par går på bio). Kommer säkert att vandra sina modiga mil i slitstarka skor.

Dock känns det som om rullen just därför inte berör. Utan att ha sett mer än trailern (som ändå ska destillera fram det bästa ur en film och även lägga till grejer som eventuellt saknas) så verkar den så förutsägbar och strömlinjeformad att den totalt försvinner på grund av saknad av personligt uttryck.

Men vi håller tummarna för Håfström. Han kanske kan bli vår generations Lasse Hallström...

18 oktober 2005

Spring project

Ska sitta ner med goda filmvännerna Micke Engström och Thomas Rydell för att spåna fram nästa stora svenska independent-händelse!

Drömmar ska levas, inte ältas!

Vi vill alla göra långfilm. Sålunda går vi samman och drar i alla gemensamma trådar vi har. Tanken är att vi ska hitta fram till en lättproducerad och säljbar idé som kan bli en slagkraftig och underhållande rulle att vara stolta över och tjäna pengar på.

Detta kommer att följas upp på denna plats, so stay tuned!

17 oktober 2005

SPAM runda 2

Har börjat rewrita SPAM.
En ny outline ligger som grund, baserad på kommentarer från ett par olika håll.

Shit, det blir seriöst bättre så här med den första versionen i backspegeln. Mer sammanhållet, tydligare fokus. Och också läskigare när jag fått en bättre struktur på de övernaturliga elementen.
Och även den parallella "normala" gåtan känns mycket starkare med vissa små justeringar.

Långfilmsmanus är kul! Att man inte kom på det för 10 år sedan...

The Machinist




















Såg The Machinist häromkvällen.
I chock, ska jag säga.

Sällan har jag varit så överväldigad av en rollprestation som den Christian Bale levererar.

Givetvis grundas det på att karln gått ner i vikt till rena benrangel-viktklassen.
Men jag trodde att han skulle gå omkring och bara vara deppig och låg och ha ett enda ansiktuttryck.

Ack så fel jag hade!










Han spelar upp hela registret av känslor och uttryck med minimala medel. Ansiktstics. Blickar. Tonlägen. Små justeringar i sin kroppsställning. Jag är djupt, djupt imponerad!

Synd att filmen sedan inte riktigt levererar. Den är mörk och suggestiv och visuell på det sätt jag älskar. Men idén är lite förutsägbar och alla röda trådar knyts inte ihop riktigt på slutet.

Men det gör inget, för Bale är så fantastisk att filmen står över det mesta just nu.
Och så är jag så in i bänken avundsjuk på att de kom på att använda små postit-lappar som genomgående pusselbitar i gåtan Bale måste lösa. *spontan applåd*

Se se se!!!

16 oktober 2005

sleepwalker dvd i världen

Har sökt efter utgåvor av SLEEPWALKER som kommit ut runt om i världen. Och funnit några intressanta utgåvor. Här presenterar jag ett urval.

Spansk DVD
"Sonambulo" - kul med en nytt namn. Men kanske lite för psycho med den nedscribblade titeln.


Japansk DVD
Alltid coolt med japanska tecken (även om man inte fattar jackshit). Udda med den röda färgen. Hilarious med Tuva Novotny dubbad till japanska!



Fransk DVD
Denna utgåva är jag extremt stolt över: 10 deleted scenes, alternativt slut, kommentarer, kortfilmen PICKPOCKET. Så nära en "ultimate edition" man kan komma. Det ska vara ett filmälskande folk som fransmännen för att göra en sån här grej. De drar gärna på om man vunnit något filmpris, vilket ju Sleepis gjorde i den franska thrillerfestivalen i Cognac 2001.
Och, yes, den är dubbad till franska - klassiskt!

Portugisisk DVD
"Sleepwalker", med undertiteln "sono de morte". Coolt! Annars är den snarlik den svenska utgåvan. Men ska enligt fakta ha engelsk dubbning. Men det måste jag kolla när jag får hem den i brevlådan - kan det vara några glada portugiser som dubbat till engelska? För den har inte dubbats till engelska av engelsmän vad jag vet.

Estländsk VHS
"Kuutobine"... Verkar bara ha kommit ut på VHS. Men estland är väl inte känt för sina tekniska landvinningar :)
Jag bara älskar att polisen ligger och siktar ovanpå ett gigantiskt kameraobjektiv! Vem i videobutiken tror de ska tända på en sån knasig collagebild?! Man undrar om inte Charles Aperia varit med på ett hörn med sin kreativa videoomslagsestetik.


Jakten går vidare.
Just nu försöker jag spåra den finska, den polska och den tyska utgåvan. Men högst upp på önskelistan står den indiska utgåvan. Bara inte bollywood-människorna slängt in några sång- och dansnummer. Men det skulle i och för sig kanske pigga upp rullen :)

14 oktober 2005

Pinters pris

Min namne, Oscarsnominerade författaren Harold, fick nobelpriset!

Hipp hipp hurra för Pinter!

06 oktober 2005

bygga nytt

Ska försöka snickra ihop en idé som håller för en lågbudgetlångfilm för produktion inom snar framtid.

Men det är inte lätt. Som de flesta har jag en "byrålåda" full av spännande uppslag och ämnen, roliga infall, coola scener, brottstycken av koncept och intressanta karaktärer och mänskliga öden.

Men när jag ska försöka bygga ut dem så upptäcker jag att de inte står sig på en längre sträcka.

Man kan slå ihop flera ämnen, kombinera karaktärer med teman, baka samman detaljer från tre koncept till ett nytt. Men de flesta av dem passar inte ihop. Eller så hamnar man i en återvändsgränd när man ska fördjupa sig.

Nej. Jag försöker en annan infallsvinkel.

Tänka på en film som jag gillar skarpt och göra något liknande. Problemet äratt jag inte gillar så många filmer vars budget varit i närheten av där jag ska försöka hamna.

En viss typ av film, då.
Skräck.
Thriller.
Noir.

Eller en viss stämning.
Mörk och suggestivt.
Våldsamt och med svart humor.

CGI?
Det har jag ju vänner som kan göra bra och billigt.

Hmmm...

JA! En skapande man som sitter och våndas. Skrivkramp och beslutsångest!

Nja... det har gjorts förut. Och inte är det kul heller...

Jag får försöka samla mina tankar vidare...